Kinderen en jongeren die nood hebben aan intensieve ondersteuning kunnen gebruik maken van voltijds of deeltijds verblijf. Een kind of jongere in verblijf overnacht in het centrum en wordt in aansluiting ’s morgens en ‘s avonds in zijn leefgroep opgevangen en begeleid. Dit kan variëren van één tot vier nachten per week, afhankelijk van de zorgvraag. Deze kinderen en jongeren kunnen ook gebruik maken van ons therapieaanbod (kinesitherapie, logopedie, ergotherapie, psychotherapie) en de interne medische dienst.

Er is een beperkt aanbod weekend- en vakantieopvang.

Er is tijdens de schoolweken een vast team van begeleiders die de cliënt hierbij omringt met de best mogelijke zorg, waarbij er expliciet aandacht gaat naar individuele begeleiding, aanleren van vaardigheden, huiswerkbegeleiding, invullen van vrije tijd, omgaan met anderen, …

_DSC4720

ERKENNING

Evelyn studeerde orthopedagogie en werkt als begeleidster in een leefgroep voor kinderen met een (neuro-)motorische beperking. “De werking binnen een leefgroep is heel veelzijdig. De structuur van een dag ligt vast, maar elke dag komen er dingen op je pad die je dag speciaal, boeiend en anders maken.”
“Als je met jonge kinderen aan de slag gaat, en je ziet hen bijleren en zich ontplooien, dan weet je dat ze hier op hun plaats zitten. Het leuke aan jonge kinderen is dat ze je onmiddellijk een zichtbare return geven met een knuffel, een blij gezicht, affectie. Je ziet hen letterlijk openbloeien. Je bent constant en intensief bezig, maar je krijgt je energie dubbel en dik terug.”
De werking van een leefgroep krijgt natuurlijk ook een persoonlijke touch door het team van begeleiders dat er samenwerkt. Voor Evelyn is dit een niet te onderschatten stukje van de puzzel: “als mensen goed op elkaar zijn ingespeeld, ontstaat er een leuke dynamiek en kan je dingen doen bewegen. Als je je zelf goed voelt in het team ben je in staat tot meer. Kinderen voelen dat ook.”
Warmte en huiselijkheid is één ding, maar een intensieve samenwerking met de ouders is essentieel. “Wij hebben heel veel contact met de ouders, omdat we dit belangrijk vinden. We zien veel ouders dagelijks en zo bouwen we ook met hen een band op. Dat schept vertrouwen. Ooit bedankte een geëmotioneerde papa me voor de goede zorgen, voor de enorme evolutie die zijn zoontje had doorgemaakt. Hij was tevreden van zijn keuze voor ons. Dat heeft me echt geraakt, zoveel dankbaarheid en erkenning …”