200 Jaar KOC Sint-Gregorius: ouder dan de Belgische staat maar springlevend!

Van bescheiden begin tot toonaangevende voorziening 

In 1825 richtte Kanunnik Petrus Jozef Triest een school op voor dove kinderen. Zijn doel was hen onderwijs en een ambacht aan te bieden, zodat ze een zelfstandig leven konden opbouwen. Kleermaker en schoenmaker waren de eerste aangeboden opleidingen. Het initiatief startte met twaalf leerlingen, afkomstig uit heel Vlaanderen, en groeide in de loop der jaren uit tot een toonaangevend centrum voor zorg en buitengewoon onderwijs. 

historiek dovenklas bijloke
Historiek_kinderen

Uitbreiding en vernieuwing 

Doorheen de jaren breidde Sint-Gregorius zijn zorg en onderwijs verder uit. Waar het oorspronkelijk enkel gericht was op dove en slechthorende kinderen, werd de expertise ingezet om ook kinderen en jongeren met motorische beperkingen, auditieve stoornissen, gedrags- en emotionele problemen en autismespectrumstoornissen te ondersteunen. De integratie van onderwijs en multidisciplinaire zorg werd een kenmerk van de instelling. 

200 Jaar innovatie en toekomstgerichte zorg 

Ter ere van het 200-jarig bestaan werd een tentoonstelling ingericht die de historische evolutie van de instelling in de kijker zet. De expositie, die toegankelijk is voor bezoekers, toont de impact van twee eeuwen inzet en innovatie. Daarnaast verschijnt eind 2025 een publicatie waarin de geschiedenis van KOC Sint-Gregorius verder worden uitgediept. 

historiek bijloke
_DSC3518

Samen vooruit kijken 

KOC Sint-Gregorius blijft bouwen aan de toekomst. Met een sterk team van geëngageerde medewerkers en een visie die focust op het welzijn en de maximale ontplooiing van elke jongere, blijft de instelling een belangrijke rol spelen in de zorgsector en het buitengewoon onderwijs. Samen met partners, ouders en de jongeren zelf blijft KOC Sint-Gregorius streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen kansen krijgt. 

Tijdslijn: Een rijke geschiedenis en een blik op de toekomst

Hieronder vind je een opsomming van onze rijke geschiedenis.  

Ter info: we gebruiken de terminologie die in die tijd van toepassing was.  

1823

Gebarentaal aanleren

Arme doofstommen werden door de eeuwen heen aan hun lot overgelaten. Ze kregen geen opvoeding of onderwijs. Kanunnik Petrus Jozef Triest wilde hier iets aan veranderen. Hij zond in 1823 Broeder Aloysius en Broeder Franciscus naar Groningen waar ze de gebarentaal aanleerden.

17 maart 1825

Officiële start

Op 17 maart 1825 werd het “Gesticht voor doofstomme jongens” in de Bijloke in Gent opgestart. Het doel? Onderwijs en ambacht aanleren zodat ze zelfstandig konden leven. Het eerste schooljaar eindigde met 12 leerlingen, waarvan de jongste 7 jaar en de oudste 31 jaar was.

1 juni 1829

Koninklijke titel ontvangen

Koning Willem I, kende in februari 1822 aan dit werk een subsidie van 400 gulden toe, en vereerde de school op 1 juni 1829 met een persoonlijk bezoek en de titel van ‘Koninklijk Gesticht’.

1832

Broeder Aloysius

In 1832 werd hoofdonderwijzer, Broeder Aloysius, verkozen tot Generale Overste van de Broeders van Liefde. Hij bleef echter in de Bijloke wonen en hij bleef zich bezig houden met het onderwijs en bestuur van het ‘gesticht’.

1835

 

Bevestiging Koninklijke titel

Op 10 april 1835, bevestigde Koning Leopold I (België) de koninklijke titel.

1862 

Nieuw gebouw in de Appelstraat

Door de groei van de schoolbevolking werd in 1862 een nieuwe eigendom aangekocht in de Appelstraat, wijk Rooigem. Een ruim schoolgebouw met bijhorende werkplaatsen werd opgetrokken. Op 6 oktober 1862 werd het nieuwe gesticht geopend en onder de bescherming gesteld van de H. Gregorius, naampatroon van de nieuw gekozen Generale Overste, Vader Gregorius.

1877

 

Nieuwe afdeling

In 1877 werd hier ook een afdeling geopend voor de opvoeding van “achterlijke kinderen uit de gegoede stand”. Het was het eerste gesticht van die aard in België. Toen later deze tak van speciaal onderwijs door de Congregatie op uitgebreidere schaal werd aangevat en zij een nieuw gesticht in Gent op de Stropkaai opende, werd deze afdeling van het Sint-Gregoriusgesticht gesloten.

1923

Erkenning vakschool

Sedert 1923 is de vakschool officieel door het Ministerie van Arbeid en Nijverheid erkend.

1933

 

Uitbreiding doelgroep

Gelet op het eerder gering aantal doven, werden vanaf 1 september 1933 sporadisch ook normaal horende en sprekende jongens in de Vakschool toegelaten.

1937

Uitbreiding doelgroep: (neuro-)motorische handicap

Vanaf 1 september 1937 werd een nieuwe afdeling opgestart voor kinderen en jongeren met een (neuro-)motorische handicap, in de beginperiode als extern en vanaf 1951 ook als intern.

1943

 

Nieuwe naam

Op 4 mei 1943 werd de officiële benaming van de vakschool ‘Beroepsschool voor Doven en Verminkten’.

1951

 

Verdere groei

Tenslotte werd in september 1951 de afdeling voor ‘lichamelijk gebrekkige jongens’ van het M.P.I. Sint-Jozef te Zwijnaarde (opgericht in 1930) naar het Sint-Gregoriusinstituut Rooigem overgeheveld. Met het oog op deze leerlingen werd hiermee rekening gehouden bij de nieuwbouw van het instituut in Gentbrugge (1956-1958).

1958

Verhuis naar Gentbrugge en nieuwe doelgroep

De school verhuist naar het gloednieuwe instituut in Gentbrugge. Tegelijk werd gestart met een nieuwe doelgroep kinderen en jongeren met spraak-, taal- en leermoeilijkheden. Deze afdeling was gegroeid uit het onderwijs aan doven en slechthorenden. De school opent haar deuren op 14 september 1958.

Jaren ’60

Scouts van Sint-Gregorius

In deze periode was er nog geen opvang tijdens de weekend en schoolvakanties. Sommige kinderen konden echter niet naar huis. Zo ontstond het initiatief om scoutsgroepen op te richten binnen Sint-Gregorius. Een aantal broeders en leken (opvoeders of studenten) zetten hier vrijwillig hun schouders onder.

Jaren ’80

 

GON pionier

Sint-Gregorius is een van de pioniers bij het inrichten van GON, Geïntegreerd Onderwijs voor jongeren met een beperking die school liepen in het Gewoon Onderwijs. We startten met enkele (vooral dove) leerlingen. Op het einde van het GON (2017) begeleidden we vanuit het Buitengewoon Secundair Onderwijs meer dan 500 leerlingen in het Gewoon Onderwijs, verspreid over heel Oost-Vlaanderen. GON is daarna overgegaan in het ondersteuningsnetwerk diverGent.

In deze periode richtten we ook OV2 op.

1983

 

Start volwassenwerking

Vanuit de nood aan daginvulling voor afgestudeerde jongeren wordt een bescheiden volwassenenwerking opgestart in een rijhuis met atelier in Gentbrugge (Emanuel Hielstraat). Hier kunnen 5 volwassenen met een motorische beperking tijdens de week overdag aan de slag. Hieruit is OC De Beweging gegroeid.

1985

 

Bijkomende doelgroep

In het secundair onderwijs worden jongeren met gedrags- en emotionele problemen opgenomen.

1988

 

OC De Beweging in Gijzenzele

Aankoop van het domein te Gijzenzele. OC De Beweging wordt nu een onafhankelijk nursingtehuis binnen de Broeders van Liefde.

Jaren ’90

 

Start weekendwerking

Er werd een eigen weekendwerking opgestart waardoor de scoutswerking stopte.

1995

 

Start GES in het lager

In het lager onderwijs worden kinderen met gedrags- en emotionele problemen opgenomen.

1997

 

Start doelgroep ASS

Uit de doelgroep kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen groeit een nieuwe, vierde doelgroep: kinderen en jongeren met autismespectrumstoornissen.

2006

 

Pionier: OV4 voor ASS

We richtten als eerste in Oost-Vlaanderen OV4 op voor Autisme Spectrum Stoornis in het Buitengewoon Secundair Onderwijs.

2007

 

Opstart OV1

Oprichting van OV1 in het Buitengewoon Secundair Onderwijs.

2009

Vierde pijler is officieel

Het orthoagogisch centrum De Beweging, dat volwassen personen met een (neuro-) motorische handicap ondersteunt, wordt officieel de vierde pijler naast het huidige MFC en de beide scholen op de campus te Gentbrugge.

17 maart 2025

200 jaar!

Om het 200-jarig bestaan te vieren, werd een tentoonstelling opgezet in de kapel van de voorziening. Hier wordt stilgestaan bij de rijke geschiedenis van de instelling en de evolutie van de audiologische zorg en het buitengewoon onderwijs. Uiteraard is het op 17 maart ook écht feest op de voorziening. De fanfare Rock-au-vin zet het feestgedruis muzikaal in. De leerlingen worden die dag extra verwend. Zo mogen de leerlingen uit het lager genieten van een poppenkasttheater en een roofvogelshow. Alle leerlingen, cliënten en medewerkers ontvangen een geschenkje om de verjaardag af te sluiten. Eind 2025 verschijnt een boek waarin de volledige geschiedenis van KOC Sint-Gregorius wordt uitgediept.

De missie van de Broeders van Liefde

Als groep Broeders van Liefde zijn we gepassioneerd door mensen. We dromen van een samenleving waarin elke mens tot bloei kan komen. Dag na dag bouwen we hieraan mee in onderwijs, welzijn, zorg en werk. We gaan met iedereen op pad met een open geest en aan buitengewone vragen schenken we een bijzondere aandacht. Telkens zoeken we mee naar passende antwoorden op concrete uitdagingen. We gaan uit van ieders kracht, met oog voor ieders kwetsbaarheid. We werken samen in dialoog, verbondenheid en vertrouwen. Duurzaam engageren we ons met inzicht, expertise en passie. Geloof, hoop en liefde zijn onze diepste drijfveren. Daarin weten we ons verbonden met de bezieling van velen.

Meer info over onze engagementsverklaring en de grondstroom lees je op de website van Broeders van Liefde.